DESPRECONTEXTACTIUNIIMPACTEVENIMENTESTIRICONTACT

ReadyNation România promovează creditul fiscal pentru educație timpurie și în alte țări europene

Investiția în dezvoltarea copilăriei timpurii este un imperativ din punct de vedere al dezvoltării, economic și social – acesta este mesajul cheie trimis de Conferința Națională de Dezvoltare a Copilăriei Timpurii, organizată  în capitala Muntenegrului, cu sprijinul UNICEF și al Universității din Donja Gorica.

ReadyNation România a fost reprezentată la Podgorica de Gabriel Biriș, vicepreședinte RNRo si Oana Sârb.  Gabriel Biriș le-a explicat participanților la conferință că lipsa investițiilor în educația timpurie pune presiune și sporește cheltuielile pentru educație în etapele ulterioare:  “Prin educație, trebuie să răspundem provocărilor pieței forței de muncă viitoare.”

(foto credit: UNICEF Montenegro-DuskoMiljanic)

Gabriel Biriș a prezentat și propunerile făcute în România, de către ReadyNation Ro, pentru susținea educației timpurii de calitate: Credit fiscal pentru companiile care sustin copiii angajaților din creșe și grădinițe; deducerea taxelor plătite pentru educație timpurie din obligațiile fiscale curente ale angajatorilor.

Frank Oberklaid, expert internațional și profesor de pediatrie la Universitatea din Melbourne din Australia, a explicat conceptul de dezvoltare timpurie și de ce trebuie să investim în dezvoltarea copilăriei timpurii.

“Dacă totul merge bine în primii ani de viață, dacă dezvoltarea creierului este optimă, atunci există șanse mari ca o persoană să se dezvolte  într-un adult sănătos, productiv, dar și contrariul este adevărat.”

Directorul regional adjunct al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, Dr. Phillipe Cori, a subliniat că investiția în dezvoltarea copilăriei timpurii a dus la mai multe randamente și că a fost responsabilitatea tuturor actorilor din societate.

“Beneficiile sunt reflectate în rezultate mai bune în materie de educație și sănătate, rate mai mici de criminalitate și câștiguri mai mari pentru indivizi. Pe de altă parte, atunci când nu există nicio investiție în programele de dezvoltare a copilăriei timpurii, țările pot pierde de până la două ori suma cheltuielilor curente pentru sănătate și educație.”

Prof. Dr. Veselin Vukotić, rectorul Universității din Donja Gorica (UDG), a spus că primii șase ani de viață reprezintă o perioadă în care se face istoria viitorului fiecărei persoane.

Viața noastră, personajele noastre nu sunt decât o reflectare a trăsăturilor și afinităților pe care le-am dobândit în primii ani de viață. Visele bebelușilor reprezintă o agendă de viață pentru fiecare dintre noi. De aceea, trebuie să înțelegem că visele sănătoase în copilărie duc la construirea unei societăți sănătoase. Sănătatea societății este un efect mult mai important al investirii în viața copiilor până la șase ani, comparativ cu toate celelalte efecte economice pe care le poate avea această investiție.”

 

22 November 2019
Termeni si conditii
@2023 ReadyNationRo