DESPRECONTEXTACTIUNIIMPACTEVENIMENTESTIRICONTACT

Early Childhood Matters 2019 – cea mai nouă ediție a publicației editate de Fundația Bernard van Leer

Descoperiți revista Early Childhood Matters 2019, care se adresează atât practicienilor din domeniul copilăriei timpurii, părinților, conducătorilor, dar și societății civile. 

Publicație a Fundației Bernard van Leer, ediția din acest an a Early Childhood Matters a fost lansată în cadrul Conferinței ISSA intitulată Nurturing Environments – For the Wellbeing of Young Children and Families

Proiectarea străzilor pentru copii: posibilități pentru copii în mediul construit

Orașele din toată lumea oferă exemple minunate, mari și mici, de străzi care le permit copiilor să fie sănătoși, în siguranță și confort. Asociația Națională a Oficialilor din Transportul Orășenesc din SUA (NACTO) va lansa, la sfârșitul anului 2019, ghidul „Proiectarea străzilor pentru copii”. Acesta va prezenta exemple din toată lumea și va evidenția strategii practice pentru a susține implementarea de schimbări pozitive în orașe. 

Studiile arată că mediul construit afectează abilitățile cognitive și de dezvoltare și le poate aduce bucurie copiilor și celor care îi îngrijesc. O stație de autobuz care include desene și jocuri le încurajează copiilor gândirea critică, în timp ce ocupă timpul de așteptare cu ceva distractiv.

Ierburile plantate la baza copacilor din stradă le captează atenția olfactivă, iar întreținerea adecvată asigură că un bunic se simte în largul său permițându-i unui copil să interacționeze cu plantele și natura în general pe durata unei plimbări prin cartier.

CITEȘTE ARTICOLUL Proiectarea străzilor pentru copii (document PDF în limba română)

Calitatea scăzută a aerului afectează dezvoltarea copiilor

Studiile au arătat că expunerea copiilor la aer de calitate scăzută duce la o proastă dezvoltare fizică și psihologică, afectându-le nu doar calitatea vieții, ci și limitându-le abilitatea de a beneficia de educație, de a fi implicați în muncă decentă și de a contribui în mod semnificativ la societate ca întreg.

Un raport recent UNICEF afirmă că “studiile au găsit asociații directe între expunerea la aer poluat și rezultatele cognitive, inclusiv IQ verbal și nonverbal redus, memorie, scoruri la teste și note scăzute între școlari, precum și alte probleme comportamentale neurologice.” (Danger in the Air: How air pollution can affect brain development in young childrenData, Research and Policy Working Paper, UNICEF, 2017).

De fapt, autorii notează că un studiu a găsit o scădere de patru puncte a IQ-ului până la vârsta de 5 ani la copiii expuși.

CITEȘTE ARTICOLUL Aer curat, copii sănătoși și muncă decentă (document PDF în limba română)

„România crește cu tine” susține coordonarea inter-sectorială în sistemele pentru copilăria timpurie

Revista Early Childhood Matters 2019 dedică un articol coordonării inter-sectoriale în sistemele pentru copilăria timpurie și vorbește despre introducerea abordării PRIMOKIZ în România, după succesele înregistrate în Elveția și Germania.

În prezent, în parteneriat cu Fundația JacobsCEDP Step by Step și Reprezentanța UNICEF în RomâniaISSA implementează o inițiativă de patru ani în România, pentru pilotarea de noi metode de proiectare, planificare și furnizare a serviciilor pentru copilăria timpurie destinate celor mai mici copii și familiilor lor, prin cooperare și coordonare îmbunătățite la nivel de comunitate sau municipalitate.

Această inițiativă, numită „România crește cu tine”, are ca scop schimbarea paradigmei, avansând agenda politicilor și practicilor pentru copilăria timpurie din țară, în același timp argumentând importanța serviciilor de înaltă calitate pentru copilăria timpurie.

CITEȘTE ARTICOLUL Coordonarea inter-sectorială în sistemele pentru copilăria timpurie: abordarea PRIMOKIZ (document PDF în limba română)

Lecția africană: Programe pentru implicarea tăticilor

Două inițiative africane ar putea fi replicate în programe de stimulare a implicării tinerilor tați, programe care să îmbunătățească rezultatele copiilor și să reducă violența domestică.

Părinții care așteaptă nașterea primului copil sunt într-o perioadă de tranziție – entuziaști, dar și îngrijorați. Acesta poate fi un „moment de învățare”. Pentru bărbați, poate fi un moment de răscruce, când sunt în mod special deschiși către învățarea de noi comportamente și idei despre ce înseamnă să fii tată și, mai general, ce înseamnă să fii bărbat.

Totuși, cele mai multe programe pentru părinți implică doar mamele, întărind norma socială care le atribuie femeilor îngrijirea copiilor.  

CITEȘTE ARTICOLUL Tați iubitori (document PDF în limba română)

Educație Incluzivă: Născut cu paralizie, un băiețel a învățat să meargă datorită sprijinului în dezvoltarea timpurie

Pentru copiii cu risc sau care suferă de dizabilități, copilăria timpurie este etapa vieții de importanță maximă. Se estimează că peste 32 de milioane de copii de vârstă școlară, cu dizabilități, se află în afara școlii, mai ales în țările în curs de dezvoltare. Statutul de persoană cu dizabilități al unui copil are un mai mare impact asupra șanselor sale de a primi o educație decât sexul sau țara în care trăiește.

Impactul lipsei de sprijin a copiilor cu dizabilități este devastator, nu doar pentru zecile de milioane de copii și familiile lor, dar și pentru economii întregi. În Bangladesh, de exemplu, Banca Mondială estimează că, anual, 1.2 miliarde de dolari, sau 1.74% din PIB provenit din venituri, s-ar putea pierde din cauza lipsei de școlarizare și includere pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități și a celor care le îngrijesc.

CITEȘTE ARTICOLUL Sustinere în favoarea educației incluzive (document PDF în limba română)

22 November 2019
Termeni si conditii
@2024 ReadyNationRo