Stimati parteneri,
Vă mulțumim că ați fost împreună cu noi la cea de-a treia editie a Conferinței “Primele 1000 de zile din urmatorii 100 de ani. Educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea României”, organizata de Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, ReadyNation Ro si UNICEF in Romania.
Așa cum ați văzut a fost o prezență numeroasă, formată din reprezentanți din diferite domenii, guvernamentale și nonguvernamentale: business, educație, ONG, mediu universitar, presă.
Am incercat sa surprindem atmosfera din timpul conferinței și în imagini, pe care le puteți vedea mai jos.
Întrucât suntem dornici să aflam părerea dvs., vă rugăm sa ne mai acordați 3 minute şi să completați chestionarul de aici unde ne puteţi împărtăşi impresiile de la conferință.
Vă mulțumim!
Echipa Step by Step si ReadyNation RO
Editia mai 2017
”Niciunui copil nu i se poate refuza dreptul la educație”
Mark Alter, profesor psihologia educației la Universitatea din New York, invitatul special al conferinței
„Parteneriatul public-privat pentru educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea României“
ReadyNation Romania si Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională (CEDP) au fost gazdele uneia dintre cele mai importante dezbateri din acest an din România, pe tema educației timpurii. Este vorba despre „Parteneriatul public-privat pentru educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea României“, ediția a II-a, și care a avut loc marti, 16 mai 2017, în București.
Cu invitați de marcă din domeniile educației, businessului și al medicinei, alaturi de reprezentanti ai Presedintiei, ministerelor educatiei, finantelor publice, sanatatii, muncii si justitiei sociale, ong-uri, mediului universitar, presa etc., conferința și-a atins scopul de a promova inovația în găsirea de resurse pentru dezvoltarea serviciilor de educație timpurie de calitate. ”Inițiativa noastră isi propune sa implice oamenii de afaceri indeterminarea de politici publice care sa duca la cresterea investitiilor in educația timpurie, după un an, avem deja o rețea formată de 50 de oameni de afaceri”, a declarat președintele RadyNation RO, Radu Enache, fost manager general al HP și fost președinte al AmCham în România.
Mircea Cosea, profesor ASE:
In perioada ministeriatului am privit educatia in sens larg, iar acum descopar cat de importanta era. Recunosc. Acum, ca profesor, sunt legat mult mai mult de acest domeniu si va marturisesc ca educatia este cel mai important factor legat de economie. Economia, la randul ei, in zece ani va intra in colaps daca se va neglija educatia.
Totusi, va spun sincer ca a vorbi in Romania de astazi despre educatia timpurie este un lux. Da, luxul nu este ceva rau, insa in Romania inca vorbim despre supravietuire timpurie! Si aici ma refer la statisticile sumbre legate de mortalitatea infantila, de lipsa hranei copiilor. Deci, sa incepem cu mentinerea in viata a nou nascutilor, pentru ca, desi Romania este un stat membru UE, NATO, tara aceasta este, pe scara dezvoltarii europene, subdezvoltata!
Societatea romaneasca studiaza trecutul, nu viitorul. Discutam foarte putin despre viitor, nu suntem pregatitit pentru viitorii 10-20 de ani si riscam ca Romania sa fie marginalizata in UE si in lume. Defazarea ridica problema educatiei la toate nivelele si atunci ne intrebam ce educatie sa le dam acestor copii? Familia isi pierde rolul din cauze sociale, materiale. Ce e bine? Ce e rau? Imi amintesc de perioada cand fetita mea era mica, prin anii 80, cand lucram la Natiunile Unite. A mers la gradinita in Elvetia si stiti care a fost prima lectie primita? Despre bani: cum arata, cum se pastreaza, cum se impaturesc. De ce? Pentru ca ei sa inteleaga de mici rolul foarte important al banilor in natiune.
Deci, sa ne hotaram in ce sistem educam copiii. Romania a progresat mult, nu ma intelegeti gresit. A incercat. Problema e ca tot ce face face sub imperiul a 3 faze: incet, putin si tarziu. Deci, accent pe viteza!
Ionut Misa, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice:
Subiectul educatiei timpurii este de interes pentru institutia pe care o reprezint si, personal, cred ca trebuie sa existe o preocupare pentru educatia timpurie atata vreme cat ne pasa de aceasta tara, suntem patrioti si ne gandim la viitorul Romaniei.
Initiativa Step by Step si ReadyNation RO este extraordinara si as fi vrut sa stiu de ea de la primul meu copil. Am trei fete.
Ministerul Finantelor Publice incearca sa fie cat mai deschis fata de astfel de initiative. Am discutat deja pentru a sprijini crearea un mediu propuce acestui tip de initiative, vorbind aici de un cadrul legislativ.
Prezentările din timpul sesiunilor
Imaginile de la eveniment
19 May 2017
Editia mai 2016
Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională (CEDP) și UNICEF în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Asociația Internațională Step by Step (ISSA), ReadyNation și Open Society Foundations – ECP, au organizat Conferința „Parteneriatul public-privat pentru educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea economică a României“.
Scopul acestei conferințe este de a promova inovația în găsirea de resurse pentru dezvoltarea serviciilor de educație timpurie și de a construi o rețea de suport, formată din membri ai comunității de afaceri românești care să susțină investiția în educația timpurie în România.
„Primii ani din viață reprezintă baza inteligenței, a personalității, a comportamentului social, a capacității de a învăța și pentru a deveni un adult independent. De asemenea, joacă un rol vital în ruperea cercului vicios al sărăciei, promovarea productivității economice, precum și pentru reducerea inechităților. UNICEF România lucrează în parteneriat cu autorități publice, sectorul corporate, profesioniști și părinți pentru ca toți copiii, în special cei vulnerabili, să aibă acces la servicii de educație timpurie de calitate. Astfel, peste ani, România va avea o forță de muncă educată, sănătoasă și activă”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.
În țările din întreaga lume, comunitatea de afaceri a început să înțeleagă importanța intervenției în educație timpurie pentru competitivitate.
Aceasta deoarece cercetări asupra dezvoltării creierului, efectuate de peste 10 ani, relevă că cele mai multe structuri neuronale se formează până la vârsta de cinci ani. Studii internaționale arată că un dolar în plus investit în programe de educație timpurie de calitate generează beneficii pentru copil, familie, comunitate și societate per ansamblu între 6 și 17 dolari.
„Cel mai important este să ne echipăm copiii cu niște competențe care să îi ajute să facă față în viață, în orice situație. Investim foarte mulți bani, energie și resurse în partea de final a educației, dar tot ce se întâmplă în creierul unui copil până la cinci ani face diferența pentru ceea ce se întâmplă mai departe în viața lui, nu numai în parcursul lui școlar, dar și în parcursul lui socio-profesional.
Cred că este foarte important să începem un dialog și să ne uităm la banii, resursele, timpul și energia pe care le punem în această direcție nu ca la o cheltuială, ci ca la o investiție care se dovedește că este foarte profitabilă pe termen lung”, a declarat Carmen Lica, Director Executiv, CEDP Step by Step.
Printre invitați s-au numărat dl.Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, dna.Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice, dl. Gabriel Biriș, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor Publice, dl.Mark Alter, profesor de psihologia educației la prestigioasa New York University, dl. Daniel Frank, avocat, director adjunct ReadyNation, dna. Muriel Langenberger, Director de Programe pentru Europa, Fundația Jacobs, reprezentanți ai mediului de afaceri care susțin programe de educație timpurie și ai ONG-urilor din România care dezvoltă astfel de programe, precum și jurnaliști.
O sinteza a evenimentului o gasiti aici.
10 May 2016